Skip to content

Cellen - Kwaliteit

Cel classificeringen

Een veel besproken onderwerp op de diverse fora is de kwaliteit van de cellen. Waar komen die cellen vandaan, hoe belanden ze op de markt en hoe zijn de prestaties?

Aangezien 99.9% uit China komt is dat altijd lastig te achterhalen. Elke verkoper noemt alles ‘Originele kwaliteit, 100% nieuw, Grade A+++ superduper’. Vraag een gemiddelde Chinees een stickertje met een Sony logo en ze plakken die erop. 
In de praktijk is deze aanduiding dus nietzeggend.

Sterker nog, de fabrikanten gebruiken deze aanduidingen niet eens. Een van de meest voorkomende fabrikanten (Eve) levert standaard maar 1 soort accu’s direct uit hun fabriek: Nieuw en 100% matchend volgens de uitgebreide datasheet en specificaties. 

Deze cellen zijn voornamelijk ontwikkeld voor elektrische aandrijflijnen en worden ook overeenkomstig gecertificeerd en getest. In de praktijk betekend dat dat ook extreem hoge ontlaadstromen alle tests ruim moeten doorstaan.

Dat is ook de reden dat deze cellen in auto’s altijd gelast zijn: De busbars zitten dus niet geschroefd, maar worden met een laserstraal vastgezet om zo een optimaal contact te garanderen.
Eve levert deze cellen dus aan de grote fabrikanten met een volledig vlakke terminal, de montage/lassen gebeurt door de installateur.

Daarnaast levert EVE cellen welke voorzien zijn van schroefterminals. De cellen die EVE levert zijn voorzien van een dubbele M6 terminal die gelast is, om zo aan de strenge testcriteria te voldoen.  Deze cellen worden dan ook incl testrapporten geleverd.

In beide gevallen geld dat EVE de cellen voornamelijk aan grote OEM’s verkoopt. Niet aan kleine handelaren en DIY bouwers. 

De cellen die de extreme testeisen van EVE niet doorstaan belanden op de handelsmarkt. Dit zijn cellen die prima kwaliteit zijn en daardoor veel scherper aangeboden kunnen worden. 
Voor 95% van de DHZ markt (thuisopslag, offgrid, campers enz) is het kunnen leveren van 1C (280A bij een 280Ah cel) geen harde eis. In de praktijk komt dat namelijk eigenlijk niet voor, itt tot in bijvoorbeeld auto’s.

Deze partijen worden door handelaren opgekocht en op de markt gebracht.  De verkoper last hier terminals op met een schroefdraad, of tapt hier een schroefdraad in en verkoopt deze cellen. 
De verkoper hangt hier naar eigen vrije interpretatie een kwaliteitslabeltje aan. Hier is ook de naam Grade A enz ontstaan. Uiteraard zal elke verkoper beweren dat het originele grade A cellen zijn.

Feit is echter: Dat is vrijwel nooit het geval. 

De echte volledig gecertificeerde cellen van EVE zijn te herkennen aan het gebrek aan terminal (vlak, dus om te laserlassen) of de dubbele M6 terminal, tesamen met het aanwezig zijn van individuele testrapporten.

De meeste handelaren kunnen dat niet overleggen. Het is daarom altijd essentieel om een betrouwbare handelaar te vinden. 
Wij importeren deze cellen ook en houden zelf toezicht op de kwaliteit door steeksproefgewijs cellen uitgebreid te testen. Uiteraard is het hebben van betrouwbare leveranciers ook essentieel. 

In de praktijk zijn er prima handelaren. Echter wordt er ook veel rommel aangeboden. Herstickeren,  overclassificeren, beschadigde cellen, slechte verpakkingen, het gebeurt allemaal. 
Het eindputje zijn veel verkopers op AliExpress. In tegenstelling tot handelaren met specifieke expertise zitten hier ook de nodige verkopers/dozenschuivers zonder enige kennis. Er zijn legio verhalen van mensen die beschadigde cellen, of gebruikte cellen gekregen hebben. 

Is een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is dat ook zo.

Zelf importeren is altijd goedkoper. Maar bedenk wel dat je dan zelf ook de kwaliteitscontrole bent (met alle risico’s als het tegen zit). Garantie is, zoals bij veel Chinese verkopers, op papier leuk, maar in de praktijk nagenoeg onmogelijk. (Probeer maar eens een dergelijke accu met de juiste certificeringen terug te sturen – dat is meer dan de kostprijs). 

Daarnaast is een levertijd van 2-3 maanden helemaal niet vreemd. 

Tenslotte moeten de accu’s nog getest en gebalanceerd worden.

Onze zelfbouwpakketten zijn (uiteraard) duurder dan zelf importeren. De originele EVE cellen incl certificaten kunnen wij ook leveren, echter zijn deze 40-50 euro duurder per cel. Om die reden kiezen de meeste DIY bouwers van pakketen voor de ‘storage grade’ cellen. Die bieden, voor deze toepassingen, meestal de beste prijs/prestatieverhouding.

Echter krijg je bij ons een complete, reeds gebalanceerde set. Met support, vanuit Nederland, snel geleverd en je kan zien wat je koopt.

In alle gevallen geld: Verdiep je in de materie als je zelf een set wilt bouwen en informeer bij de verkoper. Bied deze bijvoorbeeld GradeA accu’s aan, met gelaste schroefdraad en zonder testrapporten? Dan kunnen het zeker prima cellen zijn, maar dit is niet rechtstreeks origineel vanaf EVE. Een goede verkoper hoort een eerlijk (verifieerbaar) verhaal te geven, geen verkooppraatje.