Skip to content

Algemeen

Drop-in of niet?

Sommige accu’s worden verkocht als drop-in accu’s: ze kunnen zonder aanpassingen geplaatst worden in plaats van een loodaccu. 
Maar is dat mogelijk met een hele andere accutechniek? Naar onze mening niet zonder de installatie te kennen.
Er zijn situaties waar weinig aanpassingen gedaan hoeven te worden.  Echter, zonder de installatie te bekijken is er niets te zeggen over eventuele te verwachten problemen. Het laadgedrag van een lithiumaccu is toch wel wat anders dan een loodaccu. Dat iets werkt wil niet zeggen dat het verstandig is en soms zelfs ten koste van de levensduur gaat. 
In alle gevallen is ons advies: controleer de hele installatie. Naast het feit dat je dan exact kunt bepalen wat er aangepast moet worden is dit ook een moment om de installatie te beoordelen. Een slechte of geoxideerde connector met de lage laadstroom van een loodaccu gaat nog wel, maar als er ineens langdurig meer stroom doorheen gaat kan dit voor serieuze problemen zorgen!

In tegenstelling wat sommige dealers doen geloven is het vervangen van laders of regelaars niet altijd noodzakelijk. Dat er geen Lithium op staat, wil niet zeggen dat deze per definitie ongeschikt is. Wel is het zaak om in de handleiding te kijken of deze te configureren is. Ook al is geen lithium profiel te definiëren, met de juiste spanningen kan het best prima en veilig werken.

Uiteraard kunnen wij hierin ook adviseren en meedenken.

Lithium accu’s en een EBL

Veel fabriekscampers zijn voorzien van een EBL (ElectroBLock) van Schaudt. Dit is een acculader en zekeringblok in 1, incl de schakeling voor bv het laden via de dynamo. 
Een EBL hoeft bij een lithium accu niet vervangen te worden. Echter, het is wel noodzakelijk om wat aanpassingen te doen. 
Een van de meest gebruikte EBL types (EBL99) is bijvoorbeeld voorzien van een LAS1218 acculader. Deze is niet geschikt voor lithiumaccu’s: Deze lader levert een absorbtiespanning van 14.3V en een float spanning van 13.8V. Alleen de absorbtietijd is in te stellen bij de meeste versies. De floatspanning van 13.8V is te hoog voor een lithiumaccu en zal de levensduur negatief beinvloeden.
Door het verwijderen van een zekering kan deze lader echter afgekoppeld worden. Daarna kan er gebruik gemaakt worden van een (externe) geschikte acculader.