Skip to content

Boetronics accu's

LiFePO4 (Lithium) accu’s

Boetronics levert uit eigen voorraad kant en klare accu’s.  Deze worden vaak gebruikt als vervanging van bestaande loodaccu’s in bijvoorbeeld campers. 

De voordelen zijn vele:
* Meer energie beschikbaar
* Lichter in gewicht
* Langere levensduur
* Meer vermogen

Voorbeeld: Een loodaccu met een capaciteit van 100Ah weegt zo’n 30kg. De effectief bruikbare capaciteit bij een loodaccu is zo’n 50%. Netto is er dus 50Ah beschikbaar. De levensduur is gemiddeld 500 cycles (500x op- en ontladen), bij intensief gebruik vaak korter.
Een 100Ah LiFePO4 accu weegt 12.5kg. De effectief bruikbare capaciteit is zo’n 80%, dus 80Ah.  Dat is dus 40% van het gewicht en ruim 50% meer energie. De levensduur is meer dan 2000 cycles bij een volledige ontlading en een ontlaadstroom van 1C. In de praktijk is dat eerder 0.25C (=25A bij een 100Ah accu) en ontlaad je de accu nooit volledig. De levensduur is dan nog veel langer: Bij 0.25C en 80% ontlading is dat al 8000 cycles

Veel Lithium accu’s in het budgetsegment zijn beperkt kwa laad- en ontlaadstromen. Vaak is dit 100A ontladen en 50A laden. Soms zelfs lager. 
Daardoor bent u beperkt tot ongeveer 1200 Watt aan elektrisch vermogen (bij 100A), mits u een voldoende krachtige omvormer heeft. 
Vaak is er behoefte aan (kortstondig) meer vermogen en comfort. Denk bijvoorbeeld maar eens aan dat bakje koffie uit een espressoapparaat. Met een stevige omvormer kan dit, maar dan moet de accu dat wel kunnen leveren. De meeste van onze accu’s zijn voorzien van een 150A ontlaadstroom. Hiermee kunt u tot 1800 Watt aan stroom gebruiken indien uw omvormer dat kan leveren. Dus dan is dat bakje koffie geen probleem meer!

BMS
De BMS is de basis van een accu. Deze bewaakt de cellen en grijpt in indien nodig. Logischerwijs is een goed BMS dus essentieel voor een goede en langdurige werking van een accu. Een goede BMS heeft anno 2022 een beveiliging tegen laden bij vriestemperaturen, voldoende capaciteit om de gewenste hoge stromen te leveren en is voorzien van bluetooth.
Uiteraard hebben al onze accu’s deze functionaliteiten. De gebruikte BMS (JiaBaiDa, kortweg JBD) is een van de meest gebruikte BMSsen. Deze worden onder andere ook gebruikt in (sommige) modellen van bijvoorbeeld Liontron, AOLithium, Jarocells en vele andere.

Reparaties
Veel accu’s zijn in een gesloten behuizing gemonteerd. Dat betekend dat deze, zonder fysiek geweld, niet te openen zijn voor reparaties. Zoals hierboven aangegeven is de levensduur van een LiFePO4 cel extreem lang. De meeste defecten aan LiFePO4 accu’s zullen dan ook ontstaan in de BMS: De electronica die de accu bewaakt. 
Bij onze nieuwste generatie accu’s is de accu te demonteren. Hierdoor zijn aanpassingen of reparaties altijd mogelijk.

Onder onze Downloads pagina kunt u alle technische info vinden van onze accu’s.